התנ"ך

 

פרק שמיני

 

הושע

            

ילדי הושע מסמלים את בני עשרת השבטים וגורלם

            נאמר להושע לקחת אישה זונה בשם "גומר" (הושע א, ב-ג). ממנה נולדו לו שלושה ילדים. הושע טען ש"גומר" נואפת והוא לא מכיר בילדיה. הוא כינה אותם בשמות המעידים על אי הכרתם:

הושע : וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל הוֹש ֵׁעַ, לֵךְ קַח לְךָ אֵשֶׁת זְנוּנִים וְיַלְדֵי זְנוּנִים--כִּי זָנֹה תִזְנֶה הָאָרֶץ, מֵאַחֲרֵי יְהוָה.  א,ג: וַיֵּלֶךְ, וַיִּקַּח, אֶת גמֶר, בַּת דִּבְלָיִם; וַתַּהַר וַתֵּלֶד לוֹ, בֵּן.  א,ד: וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלָיו, קְרָא שְׁמוֹ יִזְרְ עֶאל :  כִּי עוֹד מְעַט, וּפָקַדְתִּי אֶת דְּמֵי יִזְרְ עֶאל  עַל בֵּית יֵהוּא , וְהִשְׁבַּתִּי, מַמְלְכוּת בֵּית יִשְׂ רָאֵל .  א,ה: וְהָיָה, בַּיּוֹם הַהוּא; וְשָׁבַרְתִּי אֶת קֶשֶׁת יִשְׂ רָאֵל, בְּעֵמֶק יִזְרְ עֶאל .  א,ו: וַתַּהַר עוֹד, וַתֵּלֶד בַּת, וַיאמֶר לוֹ, קְרָא שְׁמָהּ לא רֻחָמָה :  כִּי לא אוֹסִיף עוֹד, אֲרַחֵם אֶת בֵּית יִשְׂ רָאֵל--כִּי נָשׂא אֶשָּׂא, לָהֶם.  א,ז: וְאֶת בֵּית יְהוּ דָה  אֲרַחֵם, וְהוֹשַׁעְתִּים בַּיהוָה אֱלהֵיהֶם; וְלא אוֹשִׁיעֵם, בְּקֶשֶׁת וּבְחֶרֶב וּבְמִלְחָמָה, בְּסוּסִים, וּבְפָרָשִׁים.  א,ח: וַתִּגְמל, אֶת לא רֻחָמָה ; וַתַּהַר, וַתֵּלֶד בֵּן.  א,ט: וַיֹּאמֶר, קְרָא שְׁמוֹ לא עַמִּי :  כִּי אַתֶּם לא עַמִּי, וְאָנכִי לא אֶהְיֶה לָכֶם.  
 

הילדים מסמלים את גורלם של עשרת השבטים: יזרעל קיבל שם אשר אחת ממשמעויותיו הוא זריה או פיזור. כמו-כן "לא-רוחמה", ו"לא-עמי" נקראים על שם גורלם בגלות.  השם "גומר" גם מתייחס לעם הנקרא ה"גימירי" על ידי האשורים או "קימירי" על ידי היוונים. הגימירי הופיעו לראשונה בקצווי גבולות ממלכת אשור זמן קצר לאחר גלות עשרת השבטים. מהגימירי יצאו עמים אחרים קרי הקלטים, סקיתים, וגותים. השם "גומר" הוא הכנוי הן של אשת הושע אשר ילדיה מייצגים את בני עשרת השבטים והן של אחד מבני יפת בן נח:

בראשית י,א: וְאֵלֶּה תּוֹלְדת בְּנֵי נחַ , שֵׁם  חָם  וָיָפֶת ; וַיִּוָּלְדוּ לָהֶם בָּנִים, אַחַר הַמַּבּוּל.  י,ב: בְּנֵי יֶפ ֶת--גמֶר  וּמָגוֹג , וּמָדַי  וְיָוָן וְתֻבָל ; וּמֶשֶׁךְ , וְתִירָס .  י,ג: וּבְנֵי, גּמֶר--אַשְׁכְּנַז  וְרִיפַת , וְתגַרְמָה .  
המקומות אשר מנו חז”ל (מדי, אפריקי, פריגיה, פרקוי) כשייכים לבני גומר בן יפת הם גם כן לפי חז”ל ומקורות אחרים אותם מקומות אשר התיישבו בהם בני עשרת השבטים. יש חפיפה במקומות הישוב בין בני גומר בן יפת ובין עשרת השבטים. אותו שם ("גומר") ניתן לשתי ישויות של בני גומר בן יפת ושל בני עשרת השבטים בגולה שגם כן נחשבים לבני גומר. אפשר להסיק שאותו שם שניתן לשניהם וחפיפת המיקום מעידות על התאגדות כל שהיא בין בני עשרת השבטים ובני גומר בן יפת. הגאלים בוואלס ((Wales באיי בריטניה קוראים לעצמם "בני גומר" ((Gomeraig. הם אומרים שבאו עם מנהיגם "הו" ממקום בשם "דראפרובאני"| מול העיר בצרה (איסטנבול בטורקיה של היום) והגיעו לדפני בוואליס, בבריטניה. מקום בשם "דפני" היה מול העיר בצרה איפה ש"דראפרובאני" היה אמור להיותì. מתרגם התנ”ך ללאטינית, ג'ירום, ציטט מסורת של יהודים לפיה בני עשרת השבטים עברו לאירופה דרך המעברים של הבוספורוס מול העיר בצרה והמשיכו לצפון. כמו כן לפי חז”ל "דפני" או בגרסאות אחרות "דפני של אנטיוכיה" היתה אחד משלש המקומות אשר אליהם גלו בני עשרת השבטים.  מזהים את "דפני של אנטיוכיה" עם פרבר של אנטיוכיה בשם "דפני" באזור חמת בצפון סוריה אשר דרכה הפניקים פיקדו על העברתם של הגולים מעבר לים. אף על פי כן מעניין שהשם "דפני" מתייחס לעוד מקומות השייכים לגלותם של בני עשרת השבטים.

 

גומר והגוים

"גומר" מיצג את בני עשרת השבטים בגולה המביא "בנים זרים" (הושע  ה,ז) לעולם. "גומר" הוא גם קבוצה של עמים מבני יפת. ראינו את האפשרות שהגולים הצטרפו לאגודה של עמים אחרים מבני גומר בן יפת. בספר הושע מסופר איך השבטים יאבדו את זהותם ואת דתם לתקופה מסוימת אבל באחרית הימים יחזרו. הוכחנו שבני עשרת השבטים הלכו למערב ומשם הם יחזרו. יש מקורות שאומרות שגם בני גומר בן יפת הם במערב ושמא ה"זיווג" בין עשרת השבטים וגומר יימשך עד סמוך לאחרית הימים ורק אז הם יפרדו? שלמה קושלבסקיu מצטט ומפרש את דברי הגר"א (רבי אליהו מווילנה): <<נטל גומר חלקו בצפון אירופה, ומגוג נטל אחריו. על גומר כתב הגר"א: "וגומר זו גרמניה"...לפי תרגום ירושלמי מגוג הוא גרמניה, ולפי הגר"א מגוג הוא בדרום גרמניה, או דרומה לה...על עצם דברי הגר"א יש לשואל. לפי הכלל שהוא קבע...גומר נטל את צפון אירופה, כלומר, את נורבגיה, פינלנד, ושבדיה, ואילו מגוג, השני לו, נטל את גרמניה>>. האגלים והסקסונים ובני בריתם אשר כבשו את אנגליה מהקלטים היו לפני כן בצפון גרמניה, סקנדינוויה, והולנד. הם היו בארץ גומר בן יפת באירופה לפי הבנת הגר"א¨. כמו כן חלק מהקלטים באיי בריטניה קראו לעצמם "גומר". ג'וסיפוס (קדמוניות א,ו,א) אמר שהגלאטי יצאו מגומר. השאלה נשארת האם במידה רבה בני עשרת השבטים פרשו מבני גומר או שמא עדיין הם מעורבים עמם ויתבדלו מהם בשלב יותר מאוחר? בכל אופן גם לפי פירוש הגר"א בהתאם לספר הושע עשרת השבטים עשויים להימצא במערב ובמיוחד באיי בריטניה וצאצאיה.  

 

גירוש ופיוס:             

שלושת הילדים של גומר בספר הושע מייצגים שלושה חלקים של בני עשרת השבטים הגולים והם לא מייצגים את יהודה שהושע מזכיר באופן נפרד (א,ז). הילדים שזמן רב לא היו מוכרים כילדים "חוקיים", כן יהיו מקובלים לקראת אחרית הימים: לשם של הילד "יזרעאל" תהיה משמעות אחרת. במקום פיזור (זרה) השם יפורש כמורה על זריעה ואסיפה. "לא רוחמה" תהיה "רוחמה", ו"לא עמי" יהיה  "עמי": והם בני עשרת השבטים שישובו ויתאחדו עם בני יהודה. בני עשרת השבטים יהיו מרובים כחול הים ובמקום שנאמר להם אתם לא עמי ייאמר להם בני אל חי:

הושע  ב,א: וְהָיָה מִסְפַּר בְּנֵי יִ שְׂרָאֵל, כְּחוֹל הַיָּם, אֲש ֶׁר לֹא יִמַּד, וְלֹא יִסָּפֵר; וְהָיָה בִּמְקוֹם אֲש ֶׁר יֵאָמֵר לָהֶם, לֹא עַ מִּ י אַתֶּם, יֵאָמֵר לָהֶם, בְּנֵי אֵל חָי.  ב,ב: וְנִקְבְּצוּ בְּנֵי יְהוּ דָה  וּבְנֵי יִשְׂ רָאֵל, יַחְדָּו, וְשָׂמוּ לָהֶם רֹאשׁ אֶחָד, וְעָלוּ מִן הָאָרֶץ:  כִּי גָדוֹל, יוֹם יִזְרְ עֶאל .  ב,ג: אִמְרוּ לַאֲחֵיכֶם, עַמִּי; וְלַאֲחוֹתֵיכֶם, רֻחָמָה.  הושע   ב,כה: וּזְרַעְתִּיהָ לִּי בָּאָרֶץ, וְרִחַמְתִּי אֶת לא רֻחָמָה ; וְאָמַרְתִּי לְלא עַמִּי עַמִּי אַתָּה, וְהוּא יאמַר אֱלהָי.  
במקום גלותם הם יהיו מאד עשירים ומבורכים בחומריות ולא יכירו בכך שברכתם באה להם מאת ה', להפך:

 

הושע  ב,י: וְהִיא, לֹא יָדְעָה, כִּי אָנֹכִי נָתַתִּי לָהּ, הַדָּגָן וְהַתִּירוֹשׁ וְהַיִּצְהָר; וְכֶסֶף הִרְבֵּיתִי לָהּ וְזָהָב, עָש ׂוּ לַבָּעַל .   
 

דת לא נכונה וחרטה

בני עשרת השבטים במקומות גלותם יעבדו את ה"בעל" (הושע ב,יח). בהיסטוריה עמי הקלטים בבריטניה ובגאליה (צרפת) עבדו אלילים בשם "בל" או "בעל". ה"בעל" בדת כנען היה אליל שמת וקם לתחיה כמו תמוז ולאחר מכן כמו ישו הנוצרי. דת הנצרות היא למעשה שיכלול של עבודת "הבעל" יחד עם יסודות הלקוחים מן התנ”ך. בני עשרת השבטים יחשבו שה"בעל" הוא "אלהי ישראל" (הושע ב,טז). הם יהיו נוצרים כפי שהסברנו בפירוש לירמיה (ג,יח).

הגאולה תבוא בזכות הליכה בדרך ה': הושע  ב,כא: וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, לְעוֹלָם; וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט, וּבְחֶסֶד וּבְרַחֲמִים.  ב,כב: וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי, בֶּאֱמוּנָה; וְיָדַעַתְּ, אֶת יְהוָה. בימים האחרונים עשרת השבטים  יחזרו לאלוקי ישראל  ויבקשו את מלכות בית דוד :הושע  ג,ה: אַחַר, יָשֻׁבוּ בְּנֵי יִ שְׂרָאֵל, וּבִקְשׁוּ אֶת יְהוָה אֱלֹהֵיהֶם, וְאֵת דָּוִיד מַלְכָּם; וּפָחֲדוּ אֶל יְהוָה וְאֶל טוּבוֹ, בְּאַחֲרִית הַיָּמִים.  
במקומם בגולה ייוולדו לאפרים צאצאים:

הושע ה,ז: ביהוה בגדו, כי בנים זרים ילדו.

יש מפרשים שאומרים ש"בנים זרים" הם תוצאה של נשואי תערובת (יבמות יז).  הגולים יחזרו "מים", מהמערב (הושע יא,ט-י) u. עשרת השבטים  בגולה יאמינו בדת לא נכונה אבל דתו של יהודה  תהיה אמיתית: הושע  יב,א: סְבָבֻנִי בְכַחַשׁ אֶפְר ַיִם , וּבְמִרְמָה בֵּית יִשְׂ רָאֵל ; וִיהוּדָה, עֹד רָד עִם אֵל, וְעִם קְדוֹשִׁים, נֶאֱמָן.

 

הושע יב,ח כְּנַעַן, בְּיָדוֹ מֹאזְנֵי מִרְמָה--לַעֲשֹׁק אָהֵב.  יב,ט וַיֹּאמֶר אֶפְרַיִם--אַךְ עָשַׁרְתִּי, מָצָאתִי אוֹן לִי; כָּל יְגִיעַי, לֹא יִמְצְאוּ לִי עָוֹן אֲשֶׁר חֵטְא.  אפרים  נקרא "כנען " ובשפת המקרא "כנען" הוא גם שם אומה וגם כנוי לסוחר (משלי לא,כד:  סָדִין עָשְׂתָה, וַתִּמְכֹּר;    וַחֲגוֹר, נָתְנָה לַכְּנַעֲנִי) ואפרים יהיה סוחר, ונחשב לרמאיS (יב, ח-ט). נפוליון  קרא לאנגלים  "עם של חנוונים" והם קראו לעצמם "עם של סוחרים".. הצרפתים קראו לבריטניה "אלביון הבוגדנית ". אפרים יהיה עשיר (יב,ט). אפרים יחזור לאלוקי ישראל  וידע שאין מושיע אחר זולת אלוקי ישראל:

הושע  יג,ד: וְאָנכִי יְהוָה אֱלהֶיךָ, מֵאֶרֶץ מִצְר ָיִם ; וֵאלהִים זוּלָתִי לֹא תֵדָע, וּמוֹשִׁיעַ אַיִן בִּלְתִּי.  
אנחנו רואים שהושע תיאר את עשרת השבטים כמשתלבים עם עמים שהיו חשובים בכיבושה, ישובה, ותרבותה של אירופה המערבית. הושע אמר שבני עשרת השבטים יהיו בעיקר במערב, הם יהיו מאוד מרובים, עשירים, סוחרים, והם יראו ברכה בחקלאות. הם לא יהיו "יהודים" במובן הדתי אלא חסידים של סוג דת-כלאים עם יסודות של עכו”ם ועבודת הבעל. זה מתאים לזיהוי הכולל שלנו של עשרת השבטים עם אנשים מערביים ובמיוחד של "אפרים" עם עמים דוברי אנגלית.

מקומות אשר בהם הובאו הגולים מבני עשרת השבטים על ידי ממלכת אשור לפי חז"ל וממצאים אחרים
 

 

התפשטות תרבות הקלטים (הילסטאט) בשנות ה400 לפני הספירה
 

הגירת השבטים
 

 

 

 

 

 

 

אחים אחרים

 

אחים אחרים - פרק תשיעי

 

Brit - Am


תוספות וסיכום

| DEFROBANE

ì ח. בר-דרומא, "וזה גבול הארץ", 1958, ע' 273, (28):<< יוסף  בן מתתיהו קורא בשם [דפנה] שתיים מהם –אחת ליד מקורות הירדן  [כשם אחר עבור דן ] (מלחמות ד,א,א), ואחת ליד אנטיוכיה  (קדמוניות יד,ג,א)...גם אחת הנמלים בבוספורוס נקרא דפניה...ואפשר כי אותה דפנא, המנויה בין שלש הגלויות שגלו ישראל , מכוונת לנמל זה, והגירסא "דפני  של אנטיוכיה" אינה אלא תיקון סופרים, מאחר שאין סביבות אנטיוכיה יכלה להמנות על ארצות הגלות.>><<רבי ברכיה  ורבי חלבו  בשם רבי שמואל בר נחמן  – לשלש גלויות גלו ישראל , אחת לפנים מנהר סמבטיון , ואחת לדפני (של אנטיוכיה), ואחת שירד עליהם הענן וכסה אותם..ירושלמי, סנהדרין , פי”ז, ה”ו (כט, ג). איכה רבה ב, פיסקא ט. >>
u שלמה קושלבסקי "ואשר תבאנה יגידו. נבואות והתגשמותם" ירושלים, תשס"ד, ע' 229 .
¨ הגר"א (רבי אליהו מווילנה 1720 - 1797) הכיר את כל ספרות חז"ל כולל מקורות לא מוכרות לנו. הוא גם ידע איך להשוות מקור למקור ולהסיק מסקנות ממקורות סותרים אחד את השני. עם הגר"א סבר איזה שהוא סברה משמעה שכך אפשר להבין את סיכומה של כל סברותיהם של חז"ל על הנושא.
u               הושע  יא,ט: לֹא אֶעֱשֶׂה חֲרוֹן אַפִּי, לֹא אָשׁוּב לְשַׁחֵת אֶפְר ָיִם:  כִּי אֵל אָנֹכִי, וְלֹא אִישׁ--בְּקִרְבְּךָ קָדוֹשׁ, וְלֹא אָבוֹא בְּעִיר.  יא,י: אַחֲרֵי יְהוָה יֵלְכוּ, כְּאַרְיֵה יִשְׁאָג:  כִּי הוּא יִשְׁאַג, וְיֶחֶרְדוּ בָנִים מִיָּם.
 
  S הושע  יב,ח: כְּנ ַעַן, בְּיָדוֹ מֹאזְנֵי מִרְמָה--לַעֲשֹׁק אָהֵב.  יב,ט וַיֹּאמֶר אֶפְר ַיִם --אַךְ עָשַׁרְתִּי, מָצָאתִי אוֹן לִי; כָּל יְגִיעַי, לֹא יִמְצְאוּ לִי עָוֹן אֲש ֶׁר חֵטְא
תוכן