התנ"ך

פרק חמש עשרה

 

מלאכי

משיח בן יוסף

 ה' אומר שהוא ישלח את שליחו לפניו להכין את הדרך ושהוא יבנה מחדש את בית המקדש (מלאכי ג,א)©. רב סעדיה גאון (890 לס"ה) ואבן עזרא (1080-1164 לס"ה) אמרו שה"שליח" שמלאכי דיבר עליו הוא משיח בן יוסף. משיח בן יוסף (כפי שראינו) הוא גם סמל של תהליך היסטורי וגם מנהיגם של עשרת השבטים לפני התאחדותם מחדש עם בני יהודה.

זיהוי שבטי-ישראל בימי המשיח

באחרית הימים שבטו של לוי יטוהר כלומר שיוודע מי באמת שייך לשבט לוי ומי לא:

מלאכי  ג,ג: וְיָשַׁב מְצָרֵף וּמְטַהֵר, כֶּסֶף, וְטִהַר אֶת בְּנֵי לֵוִי וְזִקַּק אֹתָם, כַּזָּהָב וְכַכָּסֶף; וְהָיוּ, לַיהוָה, מַגִּישֵׁי מִנְחָה, בִּצְדָקָה.  
הרמב"ם (1135-1204) אמר שהפסוק במלאכי (ג,ג) מתייחס לתקופת המשיח ושהמשיח יאמר לכל אחד מבני ישראל לאיזה שבט הוא שייך:

רמב"ם. שופטים. הלכות מלכים י”ב.ג:

<<בימי מלך המשיח, כשתתישב ממלכתו ויתקבצו אליו כל ישראל, יתיחסו כולם על פיו ברוח הקדש שתנוח עליו, שנאמר: "וישב מצרף ומטהר" וגו (מלאכי ג,ג). ובני לוי מטהר תחלה ואומר: זה מיוחס כהן וזה מיוחס לוי, ודוחה את שאינם מיוחסים לישראל. הרי הוא אומר: ויאמר "התרשתא להם" וגו עד עמד כהן לאורים ולתומים (עזרא ב,סג)¨. הנה למדת שברוח הקדש מיחסים המחזקים ומודיעין המיוחס. ואינו מיחס ישראל אלא לשבטים, שמודיע שזה משבט פלוני וזה משבט פלוני, אבל אינו אומר על שהם בחזקת כשרות: זה ממזר וזה עבד- שהדין הוא שמשפחה שנטמעה – נטמעה.>>

לפי פשוטו של הרמב"ם למעלה משתמע כאילו המשיח לבדו בזכות רוח הקודש שתנוח עליו יגלה לכל אחד ואחד לאיזה שבט הוא שייך (ראה קידושין ע: א). בכל זאת אפשר שאולי יתפתח איזה שהוא תהליך של בירורים מדעיים ואחרים כך שדרך בדיקות שונות אנשים יוכלו לשער באופן כללי לאיזה שבט הם שייכים והתהליך הזה יהיה מעין הכשר מצווה שיושלם על ידי המשיח או שליחיו.     

תעשרו (תפרישו מעשר) כדי שתתעשרו

מלאכי מזכיר את העניין של מעשר אשר בזכותו תהיה לנו פרנסה:: מלאכי ג,י: הָבִיאוּ אֶת כָּל הַמַּעֲשֵׂר אֶל בֵּית הָאוֹצָר, וִיהִי טֶרֶף בְּבֵיתִי, וּבְחָנוּנִי נָא בָּזֹאת, אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת:  אִם לֹא אֶפְתַּח לָכֶם, אֵת אֲרֻבּוֹת הַשָּׁמַיִם, וַהֲרִיקֹתִי לָכֶם בְּרָכָה, עַד בְּלִי דָי.
עשרת השבטים יחזרו בתשובה

עשרת השבטים יחזרו ויצטרכו לקבל עליהם את התורה בשלמותה כולל תורה שבעל פה:

מלאכי ג,כב: זִכְרוּ, תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי, אֲשֶׁר צִוִּיתִי אוֹתוֹ בְחֹרֵב עַל כָּל יִשְׂרָאֵל, חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים.  
 הענין של קבלת עול תורה ומצוות על ידי עשרת השבטים גם מוזכר בתלמוד ירושלמי (סנהדרין י) ובספר הזוהר (ויחי, "מי אלה"). עשרת השבטים יחזרו ביחד כקבוצה שלמה, כציבור, ויקבל עליהם את "חידוש הברית" שיהיה למעשה התגיירות המונית עבורם אבל בשם אחר, בדומה ליהדות אתיופיה. כשבני ישראל קיבלו את התורה בהר סיני כל העם כולו למעשה עבר מעין טקס של התגיירות. "חידוש הברית" הוא מונח מקובל ודרישה סבירה לנוכח המציאות.

אליהו הנביא

לפני אחרית הימים ה' ישלח את אליהו להכין את הלבבות:

מלאכי ג,כג: הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם, אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא--לִפְנֵי, בּוֹא יוֹם יְהוָה, הַגָּדוֹל, וְהַנּוֹרָא.  ג,כד: וְהֵשִׁיב לֵב אָבוֹת עַל בָּנִים, וְלֵב בָּנִים עַל אֲבוֹתָם--פֶּן אָבוֹא, וְהִכֵּיתִי אֶת הָאָרֶץ חֵרֶם.  אליהוu הוא דמות אולי של אדם ממשי אבל גם מייצג מצב של פעולה מחודשת וממושכת אשר תגרום לבני ישראל להכיר בשורשיהם וגורל צאצאיהם, כלומר "להשיב לב אבות על בנים, ולב בנים על אבותם" וכך גם את העניין של זיהוי בני עשרת השבטים: שיכירו מי הם וגם יהודה ייוודע לזהותם של אחיו. אם זה לא יקרה יש סכנה קיומית שעלולה לעמוד לפנינו: "פֶּן אָבוֹא, וְהִכֵּיתִי אֶת הָאָרֶץ חֵרֶם."  
חמישה חומשי תורה

בסקירת דברי הנביאים אודות עשרת השבטים הצלחנו לוודא את הזיהויים עם עמים במערב ובמיוחד עם דוברי אנגלית ושארי בשרם. הנביאים מופיעים בתנ"ך אחרי חמישה חומשי תורה. הנביאים למעשה הרחיבו את המסרים הנמצאים בתורת משה. השורש של כל נבואה ונבואה נמצא חמישי חומשי תורה. הבה נלך לתורה ונראה מה היא אומרת בקשר לבני עשרת השבטים, זהותם, ומקום הימצאותם באחרית הימים.



ארץ הולנד החלק הצבעוני הוא מתחת לפני הים ל"חוף ימים" של זבולון בראשית מט,יג
אחים אחרים

אחים אחרים - פרק שש עשרה

Brit - Am

תוספות וסיכום

©   מלאכי  ג,א: הִנְנִי שֹׁלֵחַ מַלְאָכִי, וּפִנָּה דֶרֶךְ לְפָנָי; וּפִתְאֹם יָבוֹא אֶל הֵיכָלוֹ הָאָדוֹן אֲשֶׁר אַתֶּם מְבַקְשִׁים, וּמַלְאַךְ הַבְּרִית אֲשֶׁר אַתֶּם חֲפֵצִים הִנֵּה בָא--אָמַר, יְהוָה צְבָאוֹת.   
¨ עזרא ב,סא וּמִבְּנֵי, הַכֹּהֲנִים--בְּנֵי חֳבַיָּה, בְּנֵי הַקּוֹץ:  בְּנֵי בַרְזִלַּי, אֲשֶׁר לָקַח מִבְּנוֹת בַּרְזִלַּי הַגִּלְעָדִי אִשָּׁה, וַיִּקָּרֵא, עַל שְׁמָם.  ע ב,סב אֵלֶּה, בִּקְשׁוּ כְתָבָם הַמִּתְיַחְשִׂים--וְלֹא נִמְצָאוּ; וַיְגֹאֲלוּ, מִן הַכְּהֻנָּה.  ע ב,סג וַיֹּאמֶר הַתִּרְשָׁתָא לָהֶם, אֲשֶׁר לֹא יֹאכְלוּ מִקֹּדֶשׁ הַקֳּדָשִׁים--עַד עֲמֹד כֹּהֵן, לְאוּרִים וּלְתֻמִּים.
u יש חפיפה מסוימת בין אליהו ומשיח בן יוסף ושמא הם מסמלים הבטים שונים של אותו אדם ואותו תהליך?

תוכן